Vele kleintjes CAM19

Omschrijving:

Beschrijving
Remco Campert schreef al voor kranten en weekbladen toen een column nog een cursiefje heette. De actualiteit vormde vaak de aanleiding voor het schrijven, maar de verleiding om commentator of polemist te worden heeft hij altijd weerstaan. Zijn oordelen en meningen, nauwelijks onderdrukte woede- of lachbuien, stileerde hij tot een verhaal.

In Vele kleintjes zijn de verhalenbundels Tot zoens, Eetlezen, Graaggedaan en Het bijzettafeltje bij elkaar gebracht.

'Als Remco Campert een lichtvoetig schrijver is, dan is dat niet bij gebrek aan ernst, maar uit afkeer van zwaarwichtigheid. Hij schrijft liever niet dan een woord te veel, en dat is niet alleen een kwestie van stijl. Hij houdt zich ,aan de zelf waargenomen eigenaardigheden van mensen en dingen, en aan de zelf gevoelde emoties. Nadrukkelijk onthoudt hij zich van een gebruik van woorden dat de schijn wekt verder of dieper te gaan dan de schrijver zelf; die beperking vloeit rechtstreeks voort uit de ernst waarmee hij zijn stiel beoefent.

'Zo schept Campert afstand van de zelfverzekerde clich�©s waarmee iedereen dagelijks wordt bestookt, maar hij onderscheidt er zich ook mee van schrijvers die vooral door hun bovenpersoonlijke allure ernstig worden genomen.' Aad Nuis in de Volkskrant.

Remco Campert werd in 1929 geboren in Den Haag. In 1991 debuteerde hij als dichter met de bundel Vogels vliegen toch, en in 1961 als romanschrijver met Het leven is vurrukkulluk. Vroegere verhalen zijn gebundeld in Campert Compleet en Campert Compleet Vervolg, zijn gedichten verschenen onder andere in Alle bundels gedichten 1951-1971. Voor zijn werk ontving hij diverse prijzen, waaronder de PC. Hooftprijs.

NBD|Biblion recensie
Een bundeling van bundelingen: vergaring in een fraai bandje van vier eerder afzonderlijk gepubliceerde deeltjes met gebundelde columns van Campert uit de Volkskrant. Hoewel ze vaak naar aanleiding van een actuele gebeurtenis zijn geschreven zijn de columns qua inhoud niet aan die actualiteit gebonden, zodat ze over een langere periode hun leesbaarheid behouden. Hun lichtvoetigheid en geringe lengte (ca. 500 woorden) maken ze geschikt tot 'tussen-door-literatuur'. Behalve een groot aantal columns bevat de bundel nog wat langere verhalen die eerder verschenen zijn in Playboy, Humo en Avenue. Deze in 1929 geboren schrijver publiceerde al een groot aantal romans, verhalen en gedichten en ontving in 1976 de P.C. Hooftprijs voor zijn gehele oeuvre. Hoewel er vaak een weemoedige ondertoon klinkt verbetert het lezen van deze prozaminiatuurtjes direct het humeur.

Boek is beschikbaar in de Mediatheek.