De Indie-romans BRO4
Omschrijving:De Indië-romans bevat drie romans:
1. Het verzonkene
Jeroen Brouwers beleefde in Nederlands-Indië zijn kinderjaren. In deze roman haalt hij herinneringen op aan deze tijd en het verloren landschap van zijn jeugd.
Het verzonkene werd bekroond met de Multatuliprijs.
2. Bezonken rood:
Samen met zijn moeder bracht Jeroen Brouwers zijn kleuterjaren door in het Japanse interneringskamp Tjideng op Java. In de roman Bezonken rood heeft hij op aangrijpende wijze zijn herinneringen verwerkt aan deze periode uit zijn jeugd.
Bezonken rood werd door de critici vrijwel unaniem lovend besproken, verscheen in twaalf landen in vertaling en in 1995 in Parijs bekroond met de prestigieuze Prix Fémina Étranger.
3. De zondvloed:
De zondvloed vertelt het verhaal van een jongen die opgroeit in Indië, zijn verblijf in een Japans gevangenkamp, het eerste contact met meisjes, zijn kostschooljaren in Nederland en uiteindelijk zijn eerste huwelijk. Maar het is vooral een roman over de invloeden die het leven richting geven en waardoor een persoonlijkheid wordt gevormd.
Met "De zondvloed" heeft Jeroen Brouwers zijn "Summa" geschreven. Al zijn eerdere werk is hierin opgenomen (soms letterlijk: de in 1985 verschenen novelle "De sprong" is met twee korte stukken vermeerderd een onderdeel van het boek geworden) en samengevat. Herinneringen aan de kinderjaren in Nederlands-Indie na de bevrijding uit het Jappenkamp, aan de periode doorgebracht op een door benepen broeders bestierde kostschool waar seksualiteit een absoluut taboe was, aan de huwelijksjaren met Laura wier denken over seksualiteit door al even benepen nonnen vergiftigd was, aan de korte tijd van geluk met "Nachtschade" na de scheiding in een van vocht verzadigd huis in een bos, etc., alles overgoten met jenever. Het is een fragmentarisch boek, maar tegelijkertijd hangt alles met alles samen: vocht en spiegels zijn de verbindende elementen. De roman is in de pers zowel een meesterwerk als een mislukking genoemd; de eerste kwalificatie lijkt, ondanks tekortkomingen (de loodzware ernst waar nooit een lachje afkan bijvoorbeeld), nog de meest adequate. (Biblion)
Thema's: Nederlands-Indië, Indiërs, jeugdervaringen