De vriendschap PALM2

Omschrijving:

De roman begint als Catharina Buts (Kit) 10 jaar oud is. Ze is tenger, blond en erg goed in taal, praat graag en wil iedereen te vriend houden. Ze ziet Ara en merkt dat ze er een vriendin van wil worden, maar ze durft zich door gebeurtenissen uit het verleden niet te hechten. Ze voelt zich erg verantwoordelijk voor het wel en wee van anderen, vooral van haar moeder. Hun verhouding lijkt koel maar blijkt het niet te zijn als Kit iets ingrijpends meemaakt: ontmaagding in het ziekenhuis. Kit wilde altijd graag een jongen zijn. Ze heeft 3 broers en leest veel jongensboeken. Barbara Callenbach (Ara) is 11 jaar oud als ze elkaar voor het eerst ontmoeten. Ara is dik, heeft donker haar is erg slecht in taal (dyslexie), zij communiceert vrijwel non-verbaal. Ze is dus in bijna alles de tegenpool van Kit. In hun onderlinge relatie is Kit de Geest en Ara het Lichaam. Ze vullen elkaar prima aan. Op haar verjaardag krijgt Kit van Ara haar allermooiste verjaardagskado: een dagboek met daarin 'van jouw Ara'.

In deel 1 wordt het aanraken steeds belangrijker. De lichamelijkheid speelt een grote rol, zoals menstruatie en seksualiteit. Voor Kit is het een probleem om vrouw te worden. Ze is blij dat ze pas laat menstrueert. Ara daarentegen vindt het menstrueren geen probleem. Ze ervaart dit als het reinigen van haar lichaam: puur natuur!

In deel 2 krijgt de vriendschap steeds meer te verduren. Deel 2 eindigt dan ook met een daverende ruzie, op een verjaardag. Kit heeft een lijst gemaakt met 17 dingen over Ara waaraan ze zich ergert. Deze ruzie is de ergste die ze tot nu toe hebben gehad en Kit overweegt om definitief een punt achter hun vriendschap te zetten. Zover komt het echter niet. Ze gaat naar Amsterdam om te studeren en neemt zodoende afstand van Ara. Kit studeert filosofie en schrijft een proefschrift waarbij ze als maatstaf heeft: 'Als Ara het maar begrijpt'. Kit ontdekt dat ze een eetprobleem heeft. En alsof dit nog niet genoeg is, raakt ze aan de drank. Ook Ara kampt met verslavingen en gaat steeds meer Kit lijken, valt veel af, gaat ook schrijven en raakt ook aan de drank.

In deel 3 van de roman is Kit docent aan de psychologische faculteit. Ara is hondentrainster geworden, wat haar erg goed afgaat. Net als Kit heeft ze met mannen niet zoveel geluk. Ze krijgt een relatie met de stotterende Chinees Bing. Over hem wordt in het verdere verhaal echter niet meer gesproken. Kit ontmoet Thomas, haar grote liefde. Als hij naar Amerika vertrekt, wil ze met hem mee. Ze blijft eerst nog een week bij Ara. Een week waarin ze tot inzicht komt. Ze verbreekt de relatie met Thomas. Ze heeft een vermoeden hoe het gekomen is dat ze zich zo onzeker voelt: Ara is er de oorzaak van. Ze verwijt Ara: wantrouwen, machtsbelustheid en wreedheid!

Het laatste hoofdstuk is een brief aan Ara. Een verzoeningsbrief, waarin zij haar gedachten uiteenzet. Ze schrijft over de tegenstellingen die het menselijk bestaan bepalen: lichaam-geest, gevoel-verstand, lot-keuze. Het wordt duidelijk: vriendschap is macht.

Thema: vriendschap

Boek is 3 keer beschikbaar in de Mediatheek.