Richard the Second SHAK 5

Omschrijving:

Na de dood van Edward III blijven zeven zonen over. Richard II wordt als koning opgevoed door zijn ooms Gloucester en Jan van Gent (John of Gaunt).

Richard beveelt zijn rechterhand, Mowbray, om Gloucester, die enige meningsverschillen heeft met Richard II, te vermoorden. Dit gebeurt ook, maar met medeweten van Henry Bolingbroke (de latere Hendrik IV die Mowbray komt beschuldigen bij de koning. Richard, vol angst, besluit om Bolingbroke en Mowbray te verbannen.

Bollingbroke verbant hij zogezegd omdat hij de rust in het paleis verstoort (terwijl het een truc van Richard is om zich van Bolingbroke te ontdoen) en Mowbray verbant hij zodat niemand zijn partijdigheid opmerkt, en zo het complot niet verraadt. Richard leeft als een vadsige, intolerante vorst en ontdoet zich van Jan van Gent, die zich in zijn laatste uren afkeert van Richard, omdat hij het complot doorziet.

Henry Bolingbroke wordt ondertussen door zijn tante, de Hertogin van Gloucester, aangezet om vanuit Ierland een troepenmacht samen te stellen tegen de gruwelijke Engelse vorst.

Richard ziet zijn einde tegemoet en probeert zijn vel nog te redden en te ontsnappen aan zijn dood door medelijden op te wekken bij zijn halfbroer, Bolingbroke. Die laatste toont echter geen mededogen, na alles wat Richard hem en zijn familie heeft aangedaan, en sluit Richard op in de Tower of London.

Boek is beschikbaar in de Mediatheek.