Het Indië boek SISO 944.4

Omschrijving:

De oorsprong van Het Indië boek ligt in meer dan 150.000 foto's over Nederlands-Indië. Het begon allemaal in 1872 toen de directeur van het Koloniaal Museum in Haarlem, de voorloper van het huidige Tropenmuseum, een oproep deed aan particulieren en bedrijven in de koloniën om van geslaagde foto's een afdruk te sturen naar Haarlem. Op die manier konden mensen in Nederland een beeld krijgen van het leven en werken in deze overzeese gebiedsdelen.
Het Tropenmuseum is altijd blijven verzamelen. De fotocollectie van Nederlands-Indië omvat alle aspecten van het koloniale leven daar: van familiefoto's tot staatsiefoto's, van aanleg van spoorwegen tot plantages, van onderwijs tot bijzondere rituelen, van natuur tot bestuur. In zuurvrije dozen en in een geklimatiseerde ruimte liggen ze opgeborgen, al die foto's over Nederlands-Indië. In luxe albums en in 'huis-tuin-en-keuken' albums, of als glasnegatief.
In Het Indië boek staan 500 verrassende, vaak nooit eerder gepubliceerde foto's voorzien van een beknopte toelichting - van natuur tot bestuur, van plantages tot bijzondere rituelen, van steden tot transport, van familiefoto's tot staatsiefoto's.
Het Indië boek ademt de sfeer van het koloniale leven en geeft een schitterend beeld van het voormalig Nederlands-Indië.

Boek is beschikbaar in de Mediatheek.