This is America Visies op de Amerikaanse droom SISO 943.7

Omschrijving:

Amerika is van oudsher het land van de onbegrensde mogelijkheden. Veel van onze opvattingen over kunst en massacultuur zijn gevormd door wat er in de twintigste eeuw in de Verenigde Staten is gemaakt. We dragen allemaal de Amerikaanse Droom met ons mee, die symbool is geworden voor vrijheid in elk opzicht. Maar behalve van het gedroomde Amerika kunnen we ons ook niet losmaken van het Amerika dat we verafschuwen. Amerika is jeans, Coca-Cola, Hollywood, rock 'n' roll, Truman Capote en Susan Sontag, maar ook McDonald's, Vietnam, George W. Bush en Irak. Amerika is aantrekkelijk en afstotend tegelijkertijd, en daardoor altijd fascinerend.

In This is America wordt aandacht besteed aan het beeld dat van Amerika bestaat in de beeldende kunsten van dit moment, dat sterk beïnvloed wordt door de aanslag op de Twin Towers en de oorlogen in Afghanistan en Irak. Maar het boek is veelomvattender. Het laat zien hoe iedereen van al die beelden die er van het land bestaan zijn eigen Amerika bouwt.

Het Centraal Museum in Utrecht heeft een tentoonstelling gemaakt over hedendaagse Amerikaanse cultuur onder de titel 'This is America'. Deze bundel hoort bij de tentoonstelling. Het is meer dan een catalogus. De tentoongestelde werken staan erin afgebeeld en er zijn biografieen van de kunstenaars. Maar daarnaast bevat deze bundel een groot aantal korte en langere verhalen van voornamelijk Nederlandse schrijvers en journalisten.

Boek is beschikbaar in de Mediatheek.