Van nul tot nu. Deel 2 SISO 930.4

Omschrijving:

Wie dacht er nog dat geschiedenis een muffe opsomming van feiten en jaartallen was? Met dit boek laat de vaderlandse geschiedenis zich lezen als een boeiend stripverhaal!

De Gouden Eeuw, de Verenigde Oostindische Compagnie, rampjaar 1672, periode van neergang, Bataafse Republiek, Franse tijd, Slag bij Waterloo.

Dit stripalbum is het tweede deel uit een reeks. Het behandelt de Nederlandse (krijgs-)geschiedenis in het tijdperk 1648-1815. Een nu 10-jarig meisje heeft tot haar negende in het buitenland gewoond. En weet dus vrijwel niets van onze geschiedenis. Methusalem de Tijdt geeft haar daarom bijles. Zijn lessen vormen de inhoud van dit boek; deze zijn eerder in afleveringen in het tijdschrift Donald Duck verschenen. Het album heeft erg veel tekst die vaak uitermate klein en in diverse lettertypes is gedrukt. Het geheel is een mengelmoes van ballon- en kolomstrip. Het kolderieke en satirische in de tekst voert de boventoon. Er wordt een groot beroep gedaan op de leesvaardigheid. De tekeningen waarin rood en geel overheersen zijn karikaturen. Het album heeft een tijdbalk en een alfabetisch register. Alhoewel veel scholen het eerste album (a.i.'s deze week) blijken te kopen t.b.v. geschiedenislessen, is het naar onze mening hiervoor niet zo geschikt. De tekst is te overvloedig, geschiedenis wordt een karikatuur, de nadruk ligt op het konflikt en feit en fictie worden vermengd. Vanaf ca. 10 jaar.

Boek is 4 keer beschikbaar in de Mediatheek.