De leraar KOUB 1

Omschrijving:

De Kraai is leraar Nederlands op een school voor beroepsonderwijs. Binnen een paar jaar zal hij van zijn welverdiende rust kunnen genieten. Als hij echter het slachtoffer wordt van een uit de hand gelopen grap, slaan bij hem de stoppen door – of is het zijn ware aard die naar boven komt?
Met De Leraar schreef Bart Koubaa een verontrustende en spannende roman die de westerse moraal onderuithaalt, een Bint van de eenentwintigste eeuw. Wat begint als een zelfportret van een uitgebluste en verzuurde docent eindigt met een bikkelharde confrontatie die de lezer verdwaasd achterlaat.

De Vlaming Koubaa (ps. voor Bart van den Bossche, 1968) debuteerde met de bekroonde roman 'Vuur' (2000). 'De leraar' is zijn vierde roman en verhaalt van een illusieloze leraar in het beroepsonderwijs. 'De Kraay', zijn bijnaam, is getraumatiseerd; hij werkt aan een school met uitgebluste, cynische leraren, geleid door een directie die de ogen en oren sluit voor wat er werkelijk op school gebeurt. De schoolbevolking van overwegend allochtone afkomst spreekt gebrekkig Nederlands en wekt de indruk zich beter thuis te voelen aan de zelfkant van de maatschappij dan op school. Dit alles wordt op het karikaturale af getekend. De reacties van de leraren op de leerlingen en de dialogen in de docentenkamer zijn echter verontrustend authentiek. Schaamteloos wordt er op los gediscrimineerd. De Kraays' leidmotief is: 'Op andere scholen is het misschien anders, maar daar geef ik geen les'. De plot van het verhaal heeft een onverwachte climax. Een goedgeschreven, maatschappijkritische, hilarische maar ook verontrustende roman over een uitzichtloze maatschappij door een schrijver die goed bekend is met intercultureel buurtwerk.

Boek is beschikbaar in de Mediatheek.