Puberbrein binnenstebuiten SISO 600.52

Omschrijving:

SISO 600.52
Beschrijving
Het lijkt wel of kinderen steeds sneller volwassen worden. Jongeren schieten de lucht in, hebben seks, bijbaantjes, uitpuilende agenda's en denken altijd alles beter te weten. Maar is dat wel zo? Kunnen pubers hun eigen gedrag overzien? Huub Nelis en Yvonne van Sark geven in Puberbrein binnenstebuiten een kijkje in de belevingswereld van tieners.

Puberbrein binnenstebuiten is voor ouders een belangrijk houvast. Met een duidelijk pleidooi voor meer 'bemoeienis' met je kind. Maar het is ook een eyeopener en handig hulpmiddel voor docenten, marketeers, hulpverleners en beleidsmakers. Uit nieuwe inzichten blijkt namelijk dat de hersenen pas rond het 25e levensjaar volgroeid zijn. En ook al voelen pubers zich nog zo volwassen, ze zijn het (dus) nog lang niet!

Tussen het 10e en 25e levensjaar maken de hersenen een belangrijke ontwikkeling door. Nelis en Van Sark schetsen die ontwikkeling en leggen duidelijke verbanden met het schijnbaar onvoorspelbare gedrag van jongeren. Bovendien maken ze duidelijk hoe je pubers de kaders en structuur biedt die ze in deze levensfase misschien wel harder nodig hebben dan ooit. Of het nu gaat om (virtuele) vrienden, gedrag op school, studiekeuze of reclame, Nelis en Van Sark geven tal van goede tips.

Huub Nelis is oprichter en directeur van YoungWorks. Yvonne Sark is directeur onderzoek en projecten bij ditzelfde bureau voor jongerencommunicatie. Beide auteurs adviseren al ruim 15 jaar overheden, bedrijven, onderwijsinstellingen en non-profitorganisaties over het bereiken van en communiceren met jongeren. YoungWorks heeft jaarlijks contact met duizenden jongeren en realiseerde, naast jongerenprojecten en -onderzoeken, ook spraakmakende reclamecampagnes.


Recensie(s)
NBD|Biblion recensie
Een interessante uitgave over het langgerekte ontwikkelingsproces van jongeren van 10 tot en met 25 jaar (de periode waarin de hersenen van de puber zich ontwikkelen tot volwassenheid). De informatie wordt op rijke wijze aangereikt. Er is aandacht voor puberteit en breinontwikkeling, onderwijs, opvoeding, verleiding en voorlichting, opleidingen en banen, maatschappelijke vorming en multiculturaliteit. Kenmerkend voor de puber in ontwikkeling is: geen helikopterview, ratio op achterstand, heftige emoties en kicken op kicks. Iedere puber leeft zijn leven in de cirkel van thuis, school, peergroup en overige opvoeders en heeft daarbij te maken met tal van verleiders (verleidingen) en voorlichters (type voorlichtingen). Gezien het verblijf van de puber in de ingewikkelde rollercoaster van hormonale wervelingen, is het opmerkelijk hoeveel bijzondere, cooperatieve, aardige jonge mensen er toch groeien uit die uiterst moeizame levensfase. Het boek is op geweldige wijze vormgegeven: veel afwisseling, kleurenfoto's, schema's, tot de verbeelding sprekende 'kijkdozen' met foto's van jongeren, richtinggevende uitspraken, veel tekstuele, maar overzichtelijke informatie, tips voor ouders, leraren en opvoeders, aaneengesmeed tot een overzichtelijk geheel. Voor een breed publiek.

Boek is beschikbaar in de Mediatheek.