Hoezo bloedmooi SAHA2

Omschrijving:

Op het snijpunt van twee culturen.

Weinig jongens hebben zoveel meegemaakt als ik, zegt Abi. Hij is de 'giechelende gigolo', maar laat het niet bij vrouwen. Overdag gaat Abi naar school, waar het leren hem makkelijk afgaat. De rol van goede student wisselt hij moeiteloos af met zijn bestaan als bloedmooie crimineel die bloedlinke dingen uithaalt.
Abi voelt zich evenzeer Marrokaan als Hagenaar: hij leeft in verschillende werelden, die elkaar niet kunnen verdragen. Thuis gelden de regels van de strakke moslims, terwijl Abi op straat, aan de zelfkant van ons Nederlandse welvaartsparadijs, het mes trekt. Het is de vraag of hij de vijfentwintig zal halen.

Recensie(s)
De Marokaan Abi, 18 jaar, op school in Den Haag, prostitueert zich voor vrouwen en mannen. Puur om geld. Voor hem is er niets en niemand om tegenop te zien. Zijn leven moet snel zijn, zijn referentiekader is citaten uit raps en clips van MTV. Hij heeft twee jaar vastgezeten omdat hij te snel een mes trok. Zijn vader is vroom moslim. De familie wil naar Marokko op vakantie en Abi moet voor het geld zorgen. Als deze tweeduizend gulden op tafel legt, gestolen van een 'relatie' vraagt niemand waar het geld vandaan komt. Sahar, een jongen Marokkaan, heeft een authentiek boek geschreven, in een stijl van jongeren van deze tijd, 'heftig en wreed'. Sahar wil laten zien hoe slecht het kan gaan als je vader je eruit gooit (HP, 1/9-95). Het verhaal leest als een trein, geeft een beeld van een randgroepjongere, maar is geen stereotiepe voor alle Marokkaanse jongens. Nogal dramatische omslagbelettering. Toptien-boek.
(Biblion recensie, Drs. L.K. de Voogd.)

Boek is beschikbaar in de Mediatheek.